2008-08-25 (Vol 5, No 8)

뽑아낸 소식

[MBL실험교육연구회] MBL 저술, 출판 및 강연

1. 저술과 출판

1) 이공계 대학 자연과학과 공학 및 물리교육 전공과정, 과학고등학교의 전문교과 교육과정, 과학영재교육과정:
-김현수, 이창훈, 심재규, 김광수, "컴퓨터를 활용한 일반역학실험", 북스힐, 2008.2 출간

2) 초등학교 과정:
-김유신, 최도성, "초등학생을 위한 MBL과학실험 Work Book", 시대교육, 2008.7 출간

3) 중, 고등학교 과정:
-이국행, 임길영, 박금홍, 구양삼, 유정순, 한상미, 신애경, "중,고등학생을 위한 MBL과학실험 Work Book", 시대교육, 2008.7 출간

2. 유럽물리교육학회(GIREP) 학회장 내한 서울대 특별 강연

연사:
Ton Ellermeijer (a.l.ellermeijer@uva.nl)
AMSTEL Institute, Faculty of Science
University of Amsterdam

일시: 2008.8.4
장소: 서울대학교 교육정보관
강연내용:

Understanding the Physics of Changing Mass Phenomena

Changing mass phenomena, like a falling chain or a bungee jumper, might give surprising results, even for experienced physicists. They have resulted in hot discussions in journals, in which for instance Physics professors claim the impossibility of an acceleration larger then g in case of a bungee jumper.
These phenomena are also interesting as topics for challenging student projects, and used as such by Dutch high school students.
I will take these phenomena as the context in which I like to demonstrate the possibilities of ICT in the learning process of physics. Especially dynamical modelling enables us to describe these phenomena in an elegant way and with the knowledge of high school mathematics. Furthermore tools for video-analysis and data from measurements with sensors allow us to study interesting and relevant phenomena in physics lessons.
In this way ICT has proven to contribute to create a Physics curriculum for secondary schools that is more relevant to the students and allows them to participate in authentic physics activities. This might also result in an increased enrollment of students in physics at University level.

김현수
sooall@snu.ac.kr