2015-02-25 (Vol 12, No 2)

과학문화교육의 연구와 저술

(2-1) The Analysis on Structural Relationship between School Age Friends and Self Efficacy of Hearing Impaired College Students

<Abstract>

The purpose of this study was to analyze the relationships between school age friends and self efficacy. The school age meaned in the kindergarten, elementary, middle, and high school. And the mean of the friends was that the hearing impaired college student recognized the friends gave the positive effectiveness to them. The questionnaire divided into three items such as self-control, self capability, and academic achievement efficiency. The results of this stidy were that: (a) the friends of the hearing impaired students did not relate with the self efficiency. The hearing friends and the self efficiency gave experimental factors; (b) Hearing friends gave positive effects in the self-control efficiency to the hearing impaired students , not self capability and academic achievement efficiency. And the friendships in the level of kindergarten did nor reveal the relationships in the self efficiency; and (c) the direct effect and indirect effect did not explain the relationships between hearing status of school age friends and self efficacy. Therefore this study concluded that the structural relationship was explained by both of the influences of the hearing friends and hearing impaired students' individual efforts.

Key words : special education, hearing impaired students, hearing impairedcollege students, delf efficacy, structural relationship

(영문 ppt와 국문 논문이 첨부에 있습니다.)

국내02.pdf

김은정, 박혜림, 구명성, 최성규