2015-02-25 (Vol 12, No 2)

과학문화교육의 연구와 저술

(3-12) The Study on Structure of Instructional Design and Instructional Performance based on Physical Disability School Teachers' Recognition

<Abstract>

The purpose of this study was to analyze the relationships between instructional design and instructional performance based on physical disability school teachers' recognition. The 339 teachers who were working for students with physical disabilities were participated for this study. The questionnaire which was divided into two parts, instructional design with 12 questions of 5-Likert scale and instructional performance with 12 questions of 5-Likert scale was developed. The factor analysis, anova, and regression analysis were utilized for this study.
The results of this study were that: (a) the instructional design was divided into three parts, instructional design plan, instructional design method and instructional design module in factor analysis; (b) the instructional performance was divided into two factors, instructional performance standard and instructional performance process in factor analysis; and (c) the teachers' instructional structure was managed together with instructional design and instructional performance. But instructional design plan has not effect to instructional performance process. Also this study discussed the cause factors why the physical disability school teachers had differential instructional structure.

Key words : Special education, physical disability school teacher, school for students with physical disabilities, students with physical disabilities,instructional structure
-------------------------------------------------------------

이 연구에서는 지체장애학교 교사가 인식하는 수업설계와 수업실행의 관계를 분석하고자 하였다. 이 연구의 문제는 다음과 같다. 지체장애학교 교사의 수업설계에 대한 인식은 어떠한가, 지체장애학교 교사의 수업실행에 대한 인식은 어떠한가, 지체장애학교 교사가 인식하는 수업설계와 수업실행의 관계는 어떠한가에 대한 세 가지의 연구 문제를 전국의 지체장애학교 교사 399명을 대상으로 조사연구로 수행되었다. 설문지는 수업 설계와 관련된 12문항과 수업실행에 관련된 12문항으로 구성되었으며 5점 척도로 응답하도록 하였다.
연구의 결과는 다음과 같다. 첫째, 지체장애학교 교사가 인식하는 수업설계 요인은 수업설계 기획, 수업설계 방법, 수업설계 모듈로 구성되어 있었다. 둘째, 지체장애학교 교사가 인식하는 수업실행은 수업실행 기준과 수업실행 과정 요인으로 이루어져 있었다. 셋째, 지체장애학교 교사가 인식하는 수업설계와 수업실행은 밀접한 관련성이 있으나, 수업설계 기획은 수업실행 과정에 유의미한 영향을 미치지 않았다. 이 연구에서는 또한 지체장애학교 교사의 수업설계와 수업실행의 차별성에 대하여 논의하였다.

핵심어 : 특수교육, 지체장애학교, 지체장애학교 교사, 지체장애학생, 수업 구성요인

윤 지 원
대구대학교