2005-04-25 (Vol 2, No 4)

뽑아낸 소식

MBL실험교육연구모임 활동요약-4월

지난 활동 개요 (3월)

일정 : 2005년 3월 28일 12:00부터 18:00까지
장소 : 평촌고등학교 과학실
내용 :
1) LabVIEW를 이용한 고속 디지털 데이터 수집의 방법 (발표-김현수)
2) 학술연구방안논의 (토의-심재규, 김광수)
*4월 활동은 신학기 학교 일정상 회원 선생님들의 부하가 많이 걸리는 관계로 오프라인 모임은 하지 않습니다.

다음 활동 예정 (5월)

일정 : 2005년 5월 14일 - 15일 (2일간)
장소 : 평촌고등학교 과학실
내용 :
1) 논문주제발표와 연구토의 (심재규, 김광수)
2) LabVIEW를 이용한 과학실험교육 연구 방안 발표 -(김현수)
-Airbag effect in collision using thin film force sensor
-Build up your own brain wave using LabVIEW
-Sound wave intereference demonstration using phase shift control
-Introduction to LabVIEW-based experiments in physics education
This study will introduce technologies for making useful measurements in physics education using LabVIEW-based instrumentation. We will use the LabVIEW programming system, which finds wide application in physics (and other science) labs. The teacher information includes completion of a physics experimental project which utilizes the techniques developed in the study and a brief overview of other approaches to data acquisition and experiment control will be provided at the end of this study; for exmaples, NI-DAQ data acquisition, User-defined MBL system using microprocessor programming.

<MBL연구모임 소개>
이창훈(자문),
김현수(연구지도 seer@mbl.or.kr),
심재규(교사교육 imshim@dreamwiz.com),