2005-07-25 (Vol 2, No 7)

과학교육학 학위논문 요약과 종합해설

Conceptualizing pedagogical content knowledge from the perspective of experienced secondary science teachers

Dissertation abstract

Since the concept of pedagogical content knowledge (PCK) was introduced, educational researchers have attempted to describe and capture the PCK of teachers. However, researchers have failed to reach a consensus in understanding PCK. In an effort to contribute to the literature that conceptualizes PCK, this study investigates how experienced secondary science teachers, serving as mentors to beginning science teachers, represent PCK. Data include semi-structured interviews, classroom observations, lesson plans, and reflective summaries. A case study method was utilized to conduct an in-depth investigation focusing on how the four experienced secondary science teachers revealed PCK throughout their teaching practices. Grounded theory was employed as the analytic framework for the study. The findings of this study reveal that the experienced teachers’ PCK commonly includes knowledge of: (1) science; (2) goals; (3) students; (4) curriculum organization; (5) assessment strategies; (6) teaching strategies; and (7) resources, with specific elements within each component. Based on the interpretation of the data in the study, the seven components were transformed into each teacher’s PCK that represented his or her own expertise, which ultimately functioned as a filter to determine his or her instructional decisions and actions. The PCK conceptualization of each teacher varied, depending upon his or her individual background and teaching situation. This study shows that the concept of PCK is not only a unique knowledge required for teaching science, but also the application of that knowledge into teaching practice.
----------------------------------------------------------------------
Eunmi Lee, Ph.D.
The University of Texas at Austin, 2005
Supervisor: Julie A. Luft

abstract.doc

의견

Eunmi (2005-06-30 09:51:38)
제 졸업논문 초록입니다. 연락email주소는 eunmilee@mail.utexas.edu입니다. 기타 문의 사항이 있으시면 연락주세요.