2007-06-25 (Vol 4, No 6)

국제적 과학교육학술논문 요약과 외국 과학교육 및 국제화

When the Scientist turns Philosopher.

Abstract

This paper examines how such fundamental notions as causality and determinism have undergone changes as a direct result of empirical discoveries. Although such notions are often regarded as metaphysical, a priori concepts, experimental discoveries at the beginning of this century - radioactive decay, blackbody radiation and spontaneous emission - led to a direct questioning of the notions of causality and determinism. The experimental evidence suggested that these two notions must be separated. Causality and indeterminism were compatible with the behaviour of quantum-mechanical systems. The argument also sheds some light on the Duhem-Quine thesis, since experimental results at the periphery of the conceptual scheme directly affected conceptions at its very core.
--------------------------------------------------------------------
The Pantaneto Forum Issue 27: July 2007 is now out.
An Electronic Journal of Science - Communication, Philosophy and Education.

The Philosopher-Scientist_(When the Scientist turns Philosopher___).htm

Friedel Weinert, Department of Social Sciences and Humanities
University of Bradford, West Yorkshire BD7 1DP UK(f.weinert@brad.ac.uk)