2015-02-25 (Vol 12, No 2)

과학문화교육의 연구와 저술

특별 초청강연 : Special Education in South Korea: Daegu University

<Abstract>

Daegu University has enjoyed a long and remarkable history of special education. Daegu University is large University located in Daegu, South Korea, a large city in South Korea that is south of Seoul.
Since the 1970’s, South Korea has achieved unusual and comprehensive growth in its economy, and the field of special education continued to thrive as well. While the Korean government was taking a leading role in the economic growth of South Korea, the special education of children with disabilities was mostly led by private sectors. A detailed and comprehensive history of Special Education at Daegu University appears in two websites. (In Korean, the website is www. deagu.ac.kr. In English, the website is http://eng.daegu.ac.kr). We were not able to include all of this extensive history in this article of the Journal. Instead, this brief article highlights only some of the key events. This article describes:
(1) the history of special education at Daegu University in South Korea;
(2) the influence of special education at Daegu University on the development of special education throughout South Korea;
(3) development of a post-secondary program in cooperation with the PACE program at National Louis University in the United States.

(국 영문 본문 전체가 첨부에 있습니다.)

특별 초청강연.hwp

Kim, Byung Ha, Rhee, Kun Yong, Carol Burns, Janet W. Lerner
Daegu University